Dzisiaj mamy kolejny #kulinarnypiątek! Święta Wielkanocne, choć będą znacznie odbiegać od tych tradycyjnych, do których jesteśmy przyzwyczajeni, zbliżają się wielkimi krokami 😊. Pewnie już zauważyliście, że w internecie jest mnóstwo pomysłów na podanie jajek, napełnianie ich przeróżnymi farszami. Ja mam dla Was nieco inną propozycję, która pewnie zaskoczy nie jedną osobę siedzącą przy świątecznym stole 😉.
Wydaje mi się, że danie jest dość efektowne, mimo że jest wykonane z podstawowych, ogólnodostępnych składników, a pracochłonność jego wykonania jest znikoma 😊. Ale nikt z rodziny nie musi znać wszystkich szczegółów 😉. Omlecior super się również sprawdzi na śniadanie, czy zabranie na wynos do pracy 😊.
"Najlepsze KETO produkty w Twojej kuchni"
Zapisz się do newslettera i odbierz darmowe nagranie webinaru.

Omletotorcik

Składniki (tortownica 18 cm):
- 4 jajka od szczęśliwych kurek (ok. 224 g)
- 0,5 cukinii (150 g)
- 0,5 cebuli (50 g)
- 1 garść szpinaku (ok. 25 g)
- 2 rzodkiewki (ok. 30 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30 g)
- 0,5 łyżki masła klarowanego (7 g)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180*C (grzanie góra dół).
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
- Cukinię pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Podsmaż całość na niewielkim ogniu do zeszklenia cebuli.
- Wysmaruj tortownicę masłem klarowanym (boki i spód) i poobklejaj je liśćmi szpinaku.
- Spód wyłóż równomiernie przygotowaną cebulką z cukinią.
- Gdy piekarnik się już nagrzeje, oddziel białka od żółtek i ubije je na sztywną pianę. Dodaj sól, pieprz, oregano oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach do połączenia się składników.
- Wylej masę jajeczną do tortownicy, a na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewki.
- Piecz przez ok. 15-20 min.
Makroskładniki
MAKROSKŁANIK | CAŁOŚĆ |
---|---|
Kilokalorie [kcal] | 702,1 |
Białka [g] | 31,7 |
Tłuszcze [g] | 59,2 |
Węglowodany przyswajalne [g] | 8,8 |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,3 |
Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu bezpłatnego kalkulatora dostępnego na stronie 😉.
Wskazówki
- śmiało kombinuj z dodatkami! – super się sprawdzi czerwona cebula, papryka, oliwki, roszponka czy rukola – najlepiej sprawdź co masz w lodówce 😉
- danie możesz podzielić na 2 porcje i część zabrać ze sobą do pracy
- jeżeli danie przygotujesz tylko dla siebie, to oliwę możesz zastąpić również olejem MCT
- jeżeli nie masz czasu rano, możesz nie ubijać białek, jednak omlet nie wyjdzie tak puszysty 😉

Co 2 tygodnie w sekcji “przepisy” na blogu, pojawiają się nowe propozycje kulinarne 😊. Więc śledź nas uważnie!
Na stronie pojawiły się również nowe jadłospisy – klasyczny 2 oraz wiosenny, sezonowy 😉. Jeżeli brakuje Ci inspiracji czy pomysłów na dania, dopasowane do Twojego zapotrzebowania energetycznego, to sprawdź koniecznie, co dla Ciebie przygotowaliśmy 😊.
