Dzisiaj mamy kolejny #kulinarnypiątek! Święta Wielkanocne już za nami, dlatego też zastanawiałam się dość długo, czy akurat ten przepis powinien się dzisiaj pojawić – u części pewnie po świętach w żyłach płynie majonez ? lub zwyczajnie nie możecie na niego już patrzeć..
Jednak biorąc pod uwagę małą ilość dobrych jakościowo majonezów do kupienia w sklepie oraz Wasze zainteresowanie opublikowanym naszym filmem na YouTube, postanowiłam zaryzykować i dzisiaj przedstawić Wam moje pierwsze podejście do produkcji własnego majonezu! ?.
[elementor-template id=”3004″]
Majonez
Składniki (na 1 średni słoiczek – ok. 260 g):
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- 200 ml oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Skorupkę jajka sparz wrzątkiem i po chwili schłodź w zimnej wodzie.
- Jajko wbij do wysokiego i wąskiego naczynia (najlepiej, aby było ono zbliżone do średnicy stopy blendera).
- Dodaj sól, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny.
- Następnie powoli wlej olej rzepakowy.
- Włóż stopę blendera do naczynia tak, aby noże były przy samym dnie. Miksuj na najwyższych obrotach (ja dodatkowo użyłam funkcji turbo) przez kilka sekund, następnie powoli podnoś stopę blendera i zmiksuj całość na jednolitą masę.
Makroskładniki
MAKROSKŁANIK | CAŁOŚĆ | 1 ŁYŻKA (OK. 14 G) |
---|---|---|
Kilokalorie [kcal] | 1660,0 | 86,0 |
Białka [g] | 8,1 | 0,4 |
Tłuszcze [g] | 178,4 | 9,6 |
Węglowodany przyswajalne [g] | 4,9 | 0,3 |
Błonnik pokarmowy [g] | 0,9 | 0,0 |
Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu bezpłatnego kalkulatora dostępnego na stronie ?.
Wskazówki
- wybieraj dobrej jakości olej rzepakowy – przechowywany w lodówce oraz w szklanej, zaciemnionej butelce
- nie zamieniaj oleju rzepakowego na oliwę z oliwek – majonez wyjdzie gorzki
- najlepiej jest wykorzystać musztardę dijon – jest ostra i wyrazista
- zamiast soku z cytryny możesz wykorzystać również ocet, jednak na ten składnik powinny uważać osoby z niedokrwistością; osobiście uważam jednak, że nie ma konieczności tej zamiany – wszyscy moi „testerzy” byli pewni, że majonez został przygotowany na bazie octu ?
- gotowy majonez należy przechowywać w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym opakowaniu, maksymalnie do 2 tygodni
Być może zabrzmi to bardzo nieskromnie, ale wszystkie osoby, które spróbowały przygotowany przeze mnie majonez oraz potrawy z jego wykorzystaniem, stwierdziły jednogłośnie, że jest lepszy od kupnego! ?
To chyba najmilszy komplement, jaki mogłam usłyszeć. Niestety niesie to za sobą pewne konsekwencje…. masową produkcję. ?
Co 2 tygodnie w sekcji „przepisy” na blogu, pojawiają się nowe propozycje kulinarne ?. Więc śledź nas uważnie!
Na stronie pojawiły się również nowe jadłospisy – klasyczny 2 oraz wiosenny, sezonowy ?. Jeżeli brakuje Ci inspiracji czy pomysłów na dania, dopasowane do Twojego zapotrzebowania energetycznego, to sprawdź koniecznie, co dla Ciebie przygotowaliśmy ?.