Domowy majonez

Dzisiaj mamy kolejny #kulinarnypiątek! Święta Wielkanocne już za nami, dlatego też zastanawiałam się dość długo, czy akurat ten przepis powinien się dzisiaj pojawić – u części pewnie po świętach w żyłach płynie majonez ? lub zwyczajnie nie możecie na niego już patrzeć..

Jednak biorąc pod uwagę małą ilość dobrych jakościowo majonezów do kupienia w sklepie oraz Wasze zainteresowanie opublikowanym naszym filmem na YouTube, postanowiłam zaryzykować i dzisiaj przedstawić Wam moje pierwsze podejście do produkcji własnego majonezu! ?.

[elementor-template id=”3004″]


Majonez

Składniki (na 1 średni słoiczek – ok. 260 g):

  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Skorupkę jajka sparz wrzątkiem i po chwili schłodź w zimnej wodzie.
  2. Jajko wbij do wysokiego i wąskiego naczynia (najlepiej, aby było ono zbliżone do średnicy stopy blendera).
  3. Dodaj sól, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny.
  4. Następnie powoli wlej olej rzepakowy.
  5. Włóż stopę blendera do naczynia tak, aby noże były przy samym dnie. Miksuj na najwyższych obrotach (ja dodatkowo użyłam funkcji turbo) przez kilka sekund, następnie powoli podnoś stopę blendera i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Makroskładniki

MAKROSKŁANIKCAŁOŚĆ1 ŁYŻKA (OK. 14 G)
Kilokalorie [kcal]1660,086,0
Białka [g]8,10,4
Tłuszcze [g]178,49,6
Węglowodany przyswajalne [g]4,90,3
Błonnik pokarmowy [g]0,90,0

Pamiętajcie, że możecie obliczyć Wasze zapotrzebowanie energetyczne, przy użyciu bezpłatnego kalkulatora dostępnego na stronie ?.


Wskazówki

  • wybieraj dobrej jakości olej rzepakowy – przechowywany w lodówce oraz w szklanej, zaciemnionej butelce
  • nie zamieniaj oleju rzepakowego na oliwę z oliwek – majonez wyjdzie gorzki
  • najlepiej jest wykorzystać musztardę dijon – jest ostra i wyrazista
  • zamiast soku z cytryny możesz wykorzystać również ocet, jednak na ten składnik powinny uważać osoby z niedokrwistością; osobiście uważam jednak, że nie ma konieczności tej zamiany – wszyscy moi „testerzy” byli pewni, że majonez został przygotowany na bazie octu ?
  • gotowy majonez należy przechowywać w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym opakowaniu, maksymalnie do 2 tygodni

Być może zabrzmi to bardzo nieskromnie, ale wszystkie osoby, które spróbowały przygotowany przeze mnie majonez oraz potrawy z jego wykorzystaniem, stwierdziły jednogłośnie, że jest lepszy od kupnego! ?

To chyba najmilszy komplement, jaki mogłam usłyszeć. Niestety niesie to za sobą pewne konsekwencje…. masową produkcję. ?

Co 2 tygodnie w sekcji „przepisy” na blogu, pojawiają się nowe propozycje kulinarne ?. Więc śledź nas uważnie!

Na stronie pojawiły się również nowe jadłospisyklasyczny 2 oraz wiosenny, sezonowy ?. Jeżeli brakuje Ci inspiracji czy pomysłów na dania, dopasowane do Twojego zapotrzebowania energetycznego, to sprawdź koniecznie, co dla Ciebie przygotowaliśmy ?.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *